Pálenie záhy

Pálenie záhy alebo pyróza je pocit pálenia vychádzajúci z hrude smerom hore do hrdla, ktorý je spôsobený návratom žalúdočnej kyseliny do pažeráka.

Príčiny a prejavy

Pálenie záhy väčšinou prichádza po jedle, pred uložením sa na spánok alebo počas noci.

Prejavy pálenia záhy zahŕňajú:

  • Pocit pálenia v hrdle alebo na hrudi po jedle.
  • Horkú kyslú alebo slano chutiacu tekutinu dole v hrdle sprevádzanú problémami s prehĺtaním.
  • Tlak za hrudnou kosťou.
  • Pocit nadúvania.
  • Potrebu grgať.
  • Pocit nevoľnosti.

V niektorých prípadoch je pálenie záhy prirodzenou odpoveďou na tvorbu žalúdočnej kyseliny. Ale vieme, aké nepríjemné to môže byť, a preto sme dali dokopy zoznam jedál, jedlá, ktorým je lepšie sa vyhýbať.

Čo spôsobuje pálenie záhy?

  • Smažené mastné jedlá.
  • Prejedanie sa.
  • Príliš rýchla konzumácia.
  • Mastné mäso a mliečne výrobky.
  • Alkohol, nápoje s kofeínom a pikantné jedlá, ktoré tiež môžu spôsobiť otvorenie zvierača.

Ďalšími príčinami môžu byť aj stres a nadváha, preto môže pomôcť správna životospráva a dostatok fyzickej aktivity. Aj tak ale nemusíte prestať žiť podľa seba len kvôli páleniu záhy – preto sme tu my a prichádzame na pomoc.

Najčastejšie otázky

Pálenie záhy môže mať významný dopad na kvalitu aj množstvo spánku. Hneď ako si ľahnete, kyselina môže ľahšie zo žalúdku vystúpiť až do krku. Rovnako napríklad ťažké jedlá pred spaním môžu uvoľňovať pažerákový zvierač, čo vedie k jeho otvoreniu a spätnému toku žalúdočnej šťavy do pažeráka.

  • Konzumácia ťažkých jedál. Jedzte ľahké jedla v malých porciách, aby ste znížili pravdepodobnosť pálenia záhy.
  • Mastné jedlá. Vinníkom niekedy môžu byť aj jedlá s vysokým obsahom tukov.
  • Stres a úzkosť. Vedeli ste, že stres môže spôsobiť tráviace ťažkosti? Je to preto, že stres môže viesť k zvýšenej produkcii žalúdočnej šťavy.
  • Konzumácia alkoholu. Alkohol uvoľňuje pažerákový zvierač (svaly, ktoré vás chránia pred žalúdočnou kyselinou). Tiež mastné jedlá, ktoré k alkoholu konzumujeme, ničomu nepomáhajú, práve naopak.
  • Fajčenie. Podobne ako alkohol, aj nikotín uvoľňuje spodný pažerákový zvierač a zvyšuje tak pravdepodobnosť refluxu (pohybu smerom hore) žalúdočných kyselín pažerákom do hrdla.

Životný štýl je vždy dôležité zvážiť. Účinné opatrenia zahŕňajú: prestať fajčiť, strážiť si stravu a znížiť stres. Medzitým je tu na pomoc Gaviscon. Gaviscon vytvára ochrannú vrstvu nad žalúdočnou kyselinou, ktorá vás chráni pred potenciálnym pálením záhy – hlavne počas spánku.

Liečba

Aby žalúdočná kyselina nemohla vystupovať hore a spôsobovať podráždenie, využívajú lieky radu Gaviscon alginát sodný, viskóznu látku, ktorá vytvára na povrchu žalúdka ochrannú vrstvu. Lieky Gaviscon obsahujú aj dve antacidá, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu. Vďaka kombinácii týchto troch zložiek pocítite rýchlu úľavu a môžete zas začať žiť naplno.

Najčastejšie otázky

Pokiaľ trpíte pálením záhy pravidelne alebo často zažívate pálenie na hrudi po jedle, môžete trpieť refluxnou chorobou pažeráka. Pokiaľ máte akékoľvek obavy, spýtajte sa svojho lekára alebo lekárnika.

Refluxná choroba pažeráka alebo gastroezofageálny reflux (GERD) je ochorenie spôsobené prenikaním žalúdočného obsahu späť do pažeráka a veľmi často sa prejavuje ako pálenie záhy.

Dlhodobé ťažkosti môžu vyvolávať poškodenie sliznice pažeráka a vznik vredov.

Dobrou správou je, že GERD je možné účinne liečiť, a aj keď to nejakú dobu trvá, ťažkosti môžete sami skúsiť obmedziť napríklad vhodnou úpravou jedálnička.