Zmeny životného štýlu
Väčšina týchto zmien životného štýlu sa točí okolo zníženia tlaku na žalúdok a sťaženiu návratu kyseliny do pažeráka.
- Fajčenie – prestať fajčiť je vždy dobrý nápad, ďalšou motiváciou je tiež úľava od príznakov refluxu.
- Jedlo – niektoré potraviny, ako mäta alebo paradajky, pikantné jedlá alebo čokoláda, je potrebné vynechať. Veďte si denník svojich denných jedál, aby ste vystopovali, čo pálenie záhy u vás vyvoláva.
- Alkohol – konzumáciu alkoholu obmedzte na minimum.
- Odev – nenoste utiahnuté opasky, opasky alebo tesné nohavice.
- Poloha tela – neseďte dlho zhrbene alebo naklonený dopredu.
- Stravovacie návyky – jedzte častejšie a menšie porcie, večer jedzte skôr (aspoň tri hodiny pred spaním).
- Telesná hmotnosť – pokiaľ máte nadváhu, snažte sa schudnúť.
Lieky
Existujú štyri druhy liekov, ktoré sa používajú na príznaky pažerákového refluxu; algináty, antacidá, H2RA a PPI.
Pokiaľ je vaše pálenie záhy nepríliš časté a miernej intenzity, stačí často úprava životného štýlu a užitie antacíd.
Pokiaľ sú vaše príznaky silnejšie alebo častejšie, môže vám lekár alebo lekárnik poradiť lieky potláčajúce kyslosť žalúdka. Váš lekárnik vám môže poskytnúť radu o oboch druhoch liekov a povedať vám, čo by bolo najlepšie pre vás.
Antacidá a algináty
Antacidá neutralizujú nadmerné množstvo žalúdočnej kyseliny a algináty vytvárajú ochrannú bariéru nad obsahom žalúdka.
Kombinácia antacida a alginátu poskytuje rýchlu a účinnú úľavu. Tíši príznaky a úľava trvá až štyri hodiny.
Lieky proti prekysleniu žalúdka
K dispozícii sú dve skupiny liekov potláčajúcich kyslosť žalúdka – inhibítory protónovej pumpy a blokátory histamínového receptora (blokátory H2). Obe znižujú množstvo kyseliny vznikajúcej v žalúdku. Ich nástup účinku nie je taký rýchly ako v prípade antacíd alebo alginátov, ale ich účinky vydržia dlhšie.
Referencie
1 Referencia: MASON, J & HUNGIN, A. P. A. (2005). Review article: gastro-oesophageal reflux disease – the health economic implications. Alimentary Pharmacology and Therapeautics, 22(s1), 20-31.
Článok publikovaný January 1, 2021